Kawiarki do kawy i zaparzacze

( ilość produktów: 12 )

Kawiarka do kawy to najpopularniejszy sposób parzenia kawy we Włoszech. Kawiarka stalowa potrafi świetnie zastąpić cały system parzenia kawy, który zająłbym masę miejsca w kuchni.

Moka, bo tak nazywane jest to urządzenie, lub kawiarka ciśnieniowa, działają na zasadzie wytworzenia ciśnienia z pary. Para przemieszcza się z dolnego zbiornika w górę, przechodzi przez filtr z mieloną kawą, w wyniku czego otrzymujemy pyszną aromatyczną kawę.

Czy tylko kawiarka na gaz? Oczywiście, że nie, w dobie panującego rozwoju nie moglibyśmy sobie pozwolić na odejście kawiarki do lamusa, dlatego też kupując produkt kawiarka moka lub Bialetti kawiarka możemy cieszyć się pyszną kawą nawet z płyty indukcyjnej lub elektrycznej.

Bialetti oraz Moka to nazwy firm, które zajmują się produkcją kawiarek. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, możliwe było zamienienie standardowych stopów aluminium innym materiałem. Właśnie dlatego możemy cieszyć się kawiarką Włoską na dowolnym źródle ciepła, jednak nie wszyscy potrzebują do tego ognia lub paleniska.

Podróżując na wschód możemy spotkać metodę parzenia kawy w kawiarce na… gorącym piasku! Kawiarka wypełniona wodą i kawą jest poruszana w gorącym piasku, dzięki czemu zachodzi wrzenie wody, a z kawiarki wychodzi gorąca aromatyczna kawa.

Jednak nie zawsze chcemy mieć w mieszkaniu całą piaskownicę, dlatego też kawiarki na indukcję lub palnik są idealnym rozwiązaniem.

Oprócz kawiarek mamy coś również dla amatorów herbaty. Zaparzacz do herbaty z podgrzewaczem. Zastosowanie w nim specjalnego filtru pozwala na wydobycie pełni smaku z liści herbaty, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich części nie płynnych w filtrze. Specjalna budowa pozwala w niektórych zaparzaczach na wyjęcie filtra w dowolnym momencie, dzięki czemu możemy ustalić jak mocna ma być nasza herbata.

Oczywiście zaparzacz z podgrzewaczem pozwoli nam na utrzymanie ciepłej herbaty bez potrzeby jej ponownego zaparzania lub rozcieńczania gorącą wodą. Montujemy go na podstawce tak jak czajnik elektryczny, a płyta grzewcza zajmuje się resztą.

Jest również spotykana wersja mniej elektryczna, mianowicie oprócz dzbanka otrzymujemy w zestawie specjalną podstawką. Dzięki niej możemy podgrzewać herbatę nawet w warunkach polowych, aby podwyższyć temperaturę napoju, wystarczy użyć świeczki lub podgrzewacza.

Jednak parzenie herbaty może być rytuałem który odbywa się codziennie w domu. Czy to przy odwiedzających nas gościach, czy dla partnera lub partnerki kiedy wracają po pracy do domu, czy też dla samego/samej siebie jako dodatek do śniadania. Więc dlaczego nie ułatwić sobie tego procesu i zmniejszyć nasz wysiłek do minimum? Smak herbaty pozostanie ten sam, jednak nie będziemy musieli się martwić o jej temperaturę. Postawienie dzbanka na podgrzewaczu podczas rodzinnego obiadu lub nawet świątecznego sprawi, że będzie przynajmniej o jeden wypad do kuchni mniej.

 

pixelpixel