Wybieramy kuchenkę mikrofalową
Wybieramy kuchenkę mikrofalową
Sprzęt AGD to najczęściej zakup na lata, dlatego powinien odpowiadać nam pod względem funkcjonalności i estetyki. Zanim zdecydujemy ostatecznie, który model będzie dla nas odpowiedni, warto poznać wszystkie wady i zalety konkretnych urządzeń. Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże Państwu podjąć decyzję. Zapraszam do lektury.
Wybierając kuchenkę mikrofalową musimy zwrócić uwagę na moc, pojemność oraz klasę energetyczną. Wygodę użytkowania zwiększy na pewno odpowiedni sposób sterowania i liczne funkcje dodatkowe.
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Wbrew pozorom zasada działania kuchenki mikrofalowej jest bardzo prosta i warto zrozumieć ją przed podjęciem decyzji o jej kupnie. Proces podgrzewania potraw odbywa się za pomocą mikrofal, które przedostają się do wnętrza potrawy. W nagrzewanym produkcie znajdują się cząsteczki wody i tłuszczu, które są wprawiane w drgania. Powstała w ten sposób energia rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom produktu. Dzięki temu wzrasta temperatura posiłku bez obawy o przypalenie, nie ma też potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, a dania podgrzewają się szybko i przede wszystkim zdrowo.
Kuchenka dopasowana do Twojej kuchni
Kupując sprzęt AGD warto zwrócić uwagę nie tylko na to, czy pasuje on do wystroju naszej kuchni. Ale także na to, czy odpowiada nam pod względem funkcjonalności, budowy i wielkości. Na rynku dostępne są kuchenki wolnostojąca i takie z przeznaczeniem do zabudowy.
Kuchenka wolnostojąca pozwala właściwie na dowolne jej ustawienie i wymagają jedynie miejsca na blacie i zasilenia do prądu. To najlepszy wybór dla tych którzy często zmieniają wystrój, przeprowadzają się lub nie są do końca pewni czy będą kuchenka mikrofalowa jest im tak naprawdę potrzebna.
Kuchenka do zabudowy to urządzenie, które wymagają instalowania w zabudowie kuchennej. Dzięki temu możemy instalować je na dowolnej, wygodnej dla nas wysokości. Mogą tym samym wraz z zabudowanym piekarnikiem stworzyć prawdziwe centrum dowodzenia w Twojej kuchni.
Podstawowe parametry techniczne
Wygląd kuchenki to oczywiście dopiero wstęp podczas wyboru idealnego urządzenia. Zdecydowanie najbardziej istotne są parametry i możliwości techniczne kuchenki mikrofalowej – to onew głównej mierze będą decydować o jej funkcjonalności i to dzięki starannemu ich wyborowi kuchenka może stać się Twoim nieodzownym pomocnikiem.
Decydując o wielkości kuchenki, warto dokładnie rozważyć do czego najczęściej będzie ona użytkowana. Jeżeli zależy nam głównie na podgrzewanie pojedynczych posiłków to z pewnością wystarczy kuchenka o pojemności 17-20 litrów. Jeżeli jednak zależy Wam na przygotowaniu potraw lub podgrzewaniu kilku rzeczy jednocześnie to należy wziąć po uwagę większe modele – te potrafią osiągać nawet 40 litrów pojemności. Wraz ze wzrostem pojemności kuchenki znacząco rosną jej wymiary więc przed wyborem koniecznie sprawdźcie ile miejsca zagospodarowaliście na nowy sprzęt.
Moc
To parametr decydujący o szybkości działania kuchenki i jej wydajności. Podobnie jak w przypadku pojemności tu również powinniśmy zastanowić się nad tym do czego ma posłużyć nam kuchenka mikrofalowa. Mniejsze, pojedyncze posiłki podgrzejemy w urządzeniach o najniższej mocy 700W jednak jeżeli zależy nam na czymś więcej to należy wybrać kuchenkę o mocy 800-1000W. Producenci kuchenek mikrofalowych wyposażonych w grill dodatkowo podają moc grzałki grilla, która waha się w przedziale od 800 do 1700W. Im wyższa jego moc tym szybciej zrumienimy przygotowaną potrawę.
Klasy energetyczne
Przy wyborze urządzeń takich jak pralka, czy właśnie kuchenka mikrofalowa, na pewno zastanawiali się Państwo nad określeniem „klasa energetyczna”. Tym pojęciem oznacza się efektywność energetyczną danego urządzenia, a sam podział jest ściśle związany z dyrektywą Unii Europejskiej. Najwyższa klasa energetyczna określana jest literą A i najlepiej takich właśnie urządzeń szukać na sklepowych półkach. Najniższa klasa energetyczna oznaczona jest literą G.
Sposoby sterowania
Producenci kuchenek mikrofalowych przykładają coraz większą uwagę do sposobu sterowania danym urządzeniem, dzięki czemu powstają coraz to nowe rozwiązania, mające ułatwić Państwu korzystanie z „mikrofalówek”.
-
sterowanie mechaniczne - rozwiązanie spotykane w starszych kuchenka i tych z niższej półki cenowej. Sterowanie mechaniczne, to w praktyce 2 pokrętła – jedno służy do ustawiania czasu pracy, a drugie do określania mocy z jaką urządzenie ma pracować.
-
sterowanie elektroniczne - sterowanie odbywa się poprzez wybranie odpowiednich opcji w panelu sterowania. Dzięki temu możemy bardzo precyzyjnie ustawić czas działania (z dokładnością do 1 sekundy), a także wybrać jeden z dostępnych programów np. rozmrażanie. Informacje o czasie, który pozostał do zakończenia pracy wyświetlane są na ekranie LCD.
-
sterowanie inteligentne, czyli z automatyką wagową - nasz udział ogranicza się jedynie do włożenia potrawy i określenia funkcji (podgrzewanie, rozmrażanie itp.) Wszelkie czynności związane z ustawianiem czasu pracy, mocy oraz wyborem odpowiedniego programu zrobi za nas kuchenka.
Funkcje dodatkowe
Nowoczesne kuchenki nie służą już wyłącznie do podgrzewania potraw. Zastępują opiekacze, parowary i wiele innych sprzętów domowych, stając się bardzo uniwersalnymi urządzeniami i dając pole do popisu kreatywnym wielbicielom gotowania. A wszystko to zasługa coraz większej ilości funkcji dodatkowych, dlatego warto poznać możliwości popularnej ”mikrofalówki”
-
szybkie podgrzewanie potraw - wiele kuchenek ma także funkcję szybkiego podgrzewania, za pomocą jednego przycisku możemy włączyć kuchenkę na maksymalną moc i na określony czas (zazwyczaj 30s), dzięki temu podgrzewamy danie szybko i bez skomplikowanych ustawień,
-
rozmrażanie - zaletą rozmrażania potraw w kuchence mikrofalowej jest przede wszystkim czas, proces ten przebiega bardzo szybko i uniemożliwia rozwój bakterii, jest więc bezpieczny dla naszego zdrowia,
-
grill - w kuchenkach wyposażonych w funkcję grilla najczęściej wmontowana jest dodatkowa grzałka w górnej części kuchenki. Potrawy przyrządzone za pomocą tej funkcji smakują jakby przygotowane na prawdziwym grillu, są zapieczone i przyrumienione,
-
gotowanie na parze - bardzo istotna funkcja, szczególnie dla osób będących na diecie, do kuchenki dołączany jest specjalny pojemnik służący do przygotowania potraw na parze- mało kalorycznych i zdrowych,
-
termoobieg - to funkcja, która pokazuje jak bardzo rozszerzyła się funkcjonalność kuchenek mikrofalowych. Dzięki połączeniu mikrofal i termoobiegu mamy możliwość przyrządzenia potraw podobnych do tych z piekarnika, ale dużo szybciej,
-
CRISP - za pomocą talerza przyrumieniającego i grzałki mamy możliwość równoczesnego zarumienienia potraw z obu stron, jest to bardzo przydatne przy przyrządzaniu pizzy, czy chrupkich skrzydełek,
-
podtrzymywanie ciepła - w niektórych modelach kuchenek mikrofalowych jest bardzo przydatna funkcja podtrzymywania ciepła, dzięki której po wyłączeniu się danego programu urządzenie przez 30 min utrzymuje ciepło.
-
Pieczenie 3D - Funkcja wykorzystuje jednocześnie termoobieg, grill oraz podpiekanie od spodu. Pozwala na równomierne pieczenie
-
Podpiekanie od spodu - Przypomina trochę grill, jednak tutaj wysoką temperaturę osiąga odpowiednio zaprojektowany talerz. Dlatego też możliwe jest przypiekanie potraw od spodu. Rozwiązanie to sprawdza się np. podczas przygotowywania pizzy – ciasto jest chrupkie od spodu
-
Wypiekanie chleba – funcja wciąż rzadko spotykana, ale dostępna. Kuchenki wyposażone są, w dodatkowy metalowy pojemnik do wypieku chleba
-
Samoczynne czyszczenie - para wodna pod ciśnieniem myje wnętrze komory. Wcześniej musimy napełnić wodną odpowiedni pojemnik. Tę funkcje posiadają jedynie modele z wyższej półki cenowej
-
Zabezpieczenie przed dziećmi - chroni przed niepowołanym uruchomieniem urządzenia. Funkcję tą aktywuje się na różne sposoby – więcej znajdziesz w instrukcji obsługi dołączonej do urządzenia
-
Opóźniony start - przydaje się, jeśli chcemy przygotować posiłek o określonej porze.
Podsumowanie
Kuchenka mikrofalowa to z całą pewnością urządzenie przydatne w każdym domu. Minęły już czasy, kiedy była postrzegana jedynie jako narzędzie dla zapracowanych, służące do szybkiego podgrzania obiadu. Dzisiejsze kuchenki mikrofalowe dają możliwość przyrządzania szerokiego wachlarzu potraw nie tylko smacznych, ale i zdrowych. Przy odpowiednim wykorzystaniu wszystkich funkcji dodatkowych i odrobinie fantazji możemy zaskoczyć wszystkich nowymi, niepowtarzalnymi smakami.