Powered by Smartsupp

Wybieramy grille elektryczne!

2018-03-07
Wybieramy grille elektryczne!

Trudno wyobrazić sobie wakacje bez grillowania. Przyjemna atmosfera, specyficzny aromat i smak potraw jest czymś, na co długo czekamy. Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby sezon grillowy trwał cały rok, bez względu na warunki atmosferyczne. Grill elektryczny – choć nieco różniące się w swoich właściwościach od tych tradycyjnych – mają coraz więcej zwolenników, którzy po grillowany stek nie muszą nawet ruszać się z kanapy. Aby jednak dokonać właściwego wyboru grilla, warto zapoznać się z rodzajami tych urządzeń oraz dodatkowymi funkcjami, które ułatwią grillowanie nawet osobom dopiero rozpoczynającym przygodę z tą formą gotowania.

Wyróżnia się cztery podstawowe typy grillów elektrycznych:

  • Grill z rusztem – wyglądem najbardziej przypomina tradycyjny grill węglowy, z tym że pod rusztem znajduje się grzałka. Zaletą jest jego duża powierzchnia, co pozwala wygodnie grillować większe porcje. Niestety ma też jedną wadę – tłuszcz z potraw kapie bezpośrednio na grzałkę, co może być uciążliwe podczas czyszczenia.

  • Grill z płytą – ten typ grilla zamiast rusztu posiada teflonową płytę, przez co z wyglądu przypomina nieco patelnię. Jest dużo łatwiejszy w utrzymaniu czystości niż grill z rusztem, ponieważ tłuszcz nie kapie, ale gromadzi się w rynienkach na płycie, może też spływać do specjalnego naczynia. Po zakończeniu grillowania wystarczy wylać tłuszcz i wyczyścić płytę.

  • Grill raclette – bardzo pomysłowe rozwiązanie łączące grill tradycyjny z płytą grzejną. Składa się z płyty grzejnej, pod którą znajdują się dodatkowo minipatelnie. Na górnej płycie możemy tradycyjnie grillować mięsa i warzywa, natomiast małe patelnie pod spodem służą do smażenia jajek, roztapiania sera, podgrzewania zapiekanek. Raclette zazwyczaj stawia się na stole, aby każdy z gości mógł samodzielnie przygotować ulubione zapiekanki i dobrać do nich składniki z głównej płyty.

Grille można też podzielić ze względu na ich wielkość lub budowę:

      • Grill stołowy – urządzenie mniejszych rozmiarów, które można postawić na stole lub blacie kuchennym. Pieczenie może odbywać się pod przykryciem, dzięki czemu tłuszcz z mięsa nie pryska poza płytę grzejną.

  • Grill stojący – rozmiarem i wyglądem zbliżony jest do tradycyjnego grilla, dlatego przeznaczony jest do grillowania głownie na świeżym powietrzu. Trzeba przy tym pamiętać o odpowiednio długim przedłużaczu. Duża powierzchnia grillowa umożliwia przygotowywanie potraw dla większego grona osób.

  • Grill zamknięty przypomina nieco opiekacz, ponieważ składa się z dwóch płyt grzejnych – na jedną kładziemy jedzenie, a drugą dociskamy je od góry. Dzięki temu rozwiązaniu grillujemy jednocześnie i równo z obu stron, bez konieczności obracania potrawy. W takim urządzeniu możemy zatem przygotowywać nie tylko mięsa, ale też np. zapiekać kanapki. Zamknięcie potrawy w środku zapobiega rozprzestrzenianiu się intensywnych zapachów.
  • Otwarty grill przypomina nam do pewnego stopnia tradycyjne grillowanie na powietrzu i obserwowanie skwierczącego na ruszcie bądź płycie mięsa, chłonięcie aromatu potraw. Kilka rodzajów dostosowanych płyt umożliwia skuteczniejsze grillowanie różnego rodzaju produktów.

Kluczowe znaczenie odgrywa moc grilla. Im wyższa, tym grill szybciej się nagrzewa, co pozwala nam szybciej przystąpić do pieczenia. Dostępne na rynku grille mają moc od 500 W nawet do 2500 W. Nie oznacza to jednak, że musimy decydować się od razu na największą moc – wszystko zależy od rodzaju urządzenia, którym jesteśmy zainteresowani. Grille stołowe mają najniższe parametry, jednak warto zauważyć, że są one najczęściej wyposażone są w dodatkową pokrywkę, która zwiększa szybkość grillowania. Najwyższą moc mają grille duże, stojące. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zakup grilla z możliwością regulacji mocy, co pozwala na większą kontrolę nad przygotowywanymi potrawami.

PRZYDATNE FUNKCJE NA KTÓRE WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PODCZAS WYBORU GRILLA

Włącznik: włącznik/wyłącznik grilla jest bardzo przydatnym udogodnieniem, choć nie zawsze stosowanym w grillach. Niektóre z nich włącza się i wyłącza za pomocą podłączenia lub odłączenia kabla z sieci, co może niekiedy utrudniać pracę.

Regulacja temperatury: każdy rodzaj grillowanych potraw – czy to mięsa, ryby, czy warzywa - wymaga tak naprawdę innej temperatury, aby upiec się idealnie. Regulowany termostat zapewnia komfort grillowania w różnych temperaturach, dzięki czemu możemy uzyskać odpowiedni efekt finalny w każdych warunkach.

Wskaźnik wypieczenia: ta zaawansowana funkcja pozwala nam kontrolować stan wypieczenia mięsa. Używając grilla otwartego jesteśmy w stanie w znacznej mierze zweryfikować to wizualnie. Problem pojawia się w przypadku grilla zamkniętego, kiedy nie widzimy na jakim etapie pieczenia jest aktualnie nasze mięso, a każde otwarcie grilla obniża jego temperaturę. Wskaźnik wypieczenia pozwala nam kontrolować mięso bez konieczności doglądania go. Sygnały dźwiękowe informują o stopniu wypieczenia na każdym etapie przygotowywania.

Programy grillowania: automatyczne programy grillowania to niezwykle wygodna opcja skierowana do wszystkich użytkowników grilla, ale przede wszystkim tych, którzy dopiero pragną rozpocząć swoją przygodę z grillowaniem bardziej wymagającym niż tylko upieczenie kiełbaski. W tym przypadku grill sam dobierze najlepszą temperaturę i czas pieczenia wymagany do wybranego rodzaju mięsa bądź całego dania, po czym da nam znać o końcu pracy sygnałem dźwiękowym. Niektóre modele posiadają nawet opcję rozmrażania mięsa.

Pomiar grubości mięsa: niektóre grille elektryczne posiadają funkcję pomiaru grubości mięsa. Służy ona dopasowaniu odpowiedniego programu grillowania w zależności od tego, czy przygotowujemy małe kawałki mięsa czy słuszne porcje, ponieważ w obu tych przypadkach czas pieczenia będzie się różnił. Dzięki tej funkcji nie musimy zaprzątać sobie tym głowy.

Regulacja położenia górnej płyty: przydatna funkcja w grillach zamkniętych, która pozwala nam kontrolować wysokość płyty znajdującej się nad przygotowywaną potrawą.

DODATKOWE WYPOSAŻENIE

Łopatka do mięsa: bardzo dobrze jest wybrać grill z dołączoną do niego łopatką – dzięki temu mamy pewność, że łopatka wykonana jest z takiego materiału, który nie uszkodzi płyty grzejnej naszego urządzenia. Takie łopatki są odporne na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu służą dłużej i nie nagrzewają się narażając na oparzenia użytkownika grilla.

Osłona wiatrowa: niezwykle przydatna w grillach stojących, otwartych, z których chcemy korzystać na zewnątrz. Mocowana nad płytą grzejną zapobiega podmuchom wiatru i innym unoszącym się w powietrzu zanieczyszczeniom dostać się do jedzenia.

Wymienne płytki: dołączane do wybranych modeli wymienne płytki pozwalają zamienić grill elektryczny w opiekacz, a nawet gofrownicę i tym samym poszerzyć spektrum jego funkcjonalności.

Czyszczenie grilla

Dbanie o czystość grilla zależy od jego rodzaju. Najtrudniejszy w utrzymaniu czystości będzie grill z rusztem, ponieważ kapiący tłuszcz sprawia, że do umycia mamy ruszt, grzałkę i wnętrze grilla. Lepiej pod tym względem wypadają grille z płytą grzejną, ponieważ wszystkie soki i tłuszcze pozostają na niej. Niektóre płyty można myć w zmywarce, chociaż musimy się tego upewnić wybierając konkretny model. Płyty mogą być całościowe lub dzielone na mniejsze części, co również ma znaczenie przy wygodnym wkładaniu do zmywarki. Ważny jest również materiał, z którego płyta jest wykonana, dlatego polecamy zwracać uwagę na to, czy powłoka jest łatwa do mycia.

pixelpixel