Powered by Smartsupp
2022-02-20

Parowary - zdrowe jedzenie w Twojej kuchni

Coraz więcej osób docenia zdrowy tryb życia, który bazuje na właściwym odżywianiu i przyswajaniu maksimum wartościowych składników. Gotowanie w taki sposób, aby wszelkie dobrodziejstwa pozostały w środku, jest bardzo proste. Dzieje się to za sprawą jednego, nieskomplikowanego i niedrogiego urządzenia, jakim jest parowar. Przygotowywanie potraw w parowarze odbywa się bez użycia tłuszczu, dzięki czemu jedzenie jest niskokaloryczne, a poza tym gwarantuje pełnię smaku potraw, ich piękny kolor i intensywny aromat. Można w nim przygotować niemalże wszystko: mięsa, ryby, warzywa, kasze, ryż, a nawet niektóre desery. Takie gotowanie ma jeszcze jedną zaletę – różne składniki można przygotować w tym samym czasie i tym samym urządzeniu.

JAK DZIAŁA PAROWAR?

Parowar składa się z kilku pojemników. W specjalnym, dolnym pojemniku podgrzewana jest woda. Generowana para przenika przez produkty, które umieszczone są w pojemnikach powyżej, poddając je obróbce cieplnej przez określony czas.

RODZAJE PAROWARÓW

Parowary elektryczne – jak sama nazwa wskazuje działają na prąd. Możemy ustawić urządzenie w każdym miejscu, w którym jest dostęp do gniazdka elektrycznego. Parowary elektryczne mają szereg przydatnych funkcji, które omówione są poniżej.
Parowary na gaz – to nic innego, jak garnek ze specjalnym sitkiem, który ustawia się na kuchni gazowej. Garnek napełniamy wodą, podgrzewamy, a para przenika żywność ułożoną na sitku. Jak można wnioskować, takie gotowanie jest bardzo ograniczone – nie można ułożyć kilku poziomów produktów, ani skorzystać z dodatkowych funkcji. Jest to jednak rozwiązanie bardziej ekonomiczne.

POJEMNOŚĆ I POJEMNIKI

Pojemność to jeden z najważniejszych parametrów. Możemy wybrać urządzenie o pojemności od 5 do nawet 10 litrów. Najpopularniejsze urządzenia wyposażone są w 2 lub 3 pojemniki na żywność, którą zamierzamy przygotować i to od nas zależy, który najbardziej nas usatysfakcjonuje. Mniejsze parowary sprawdzą się, gdy gotujemy dla siebie lub dla 2 osób, albo gdy mamy ograniczone miejsce w kuchni. Przy większej rodzinie najlepszym rozwiązaniem jest 3-pojemnikowy sprzęt. Niektórzy producenci oferują modele składane, w takim przypadku problem braku miejsca staje się drugorzędny. Na poszczególnych poziomach (oddzielnych pojemnikach) możemy przygotowywać kolejne porcje lub po prostu podzielić produkty, np. na jednym poziomie mięso, na drugim ziemniaki lub ryż, a na trzecim warzywa. Zwykle pojemniki ułożone są w pionie, jeden nad drugim. Zdarzają się jednak modele, w których pojemniki umieszczone są obok siebie – ten układ sprawia, że aromaty poszczególnych składników nie mieszają się ze sobą.

PODSTAWA PAROWARA

Bardzo ważny jest materiał, z którego wykonana jest podstawa ze zbiornikiem na wodę. Zdarzają się jeszcze, szczególnie w starszych modelach, podstawy plastikowe, jednak większość nowszych urządzeń wykonanych jest ze stali nierdzewnej. Warto zwrócić uwagę na to, czy podstawa posiada otwór, przez który można dolewać wody bez przerywania gotowania. Poziom wody widoczny jest na wskaźniku. W podstawie znajdują się również pokrętła, przyciski lub panel elektroniczny do regulowania funkcji parowara. Nieocenioną wygodą jest, jeśli pojemniki nadają się do mycia w zmywarce – warto o tym pamiętać!

MOC

Moc parowarów oscyluje pomiędzy 250W a 2000W. Od tego, jak dużą moc wybierzemy, uzależnione jest jak szybko przygotujemy posiłek. Większe urządzenia potrzebują większej mocy, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Należy jednak pamiętać, że większa moc wiąże się z większym poborem energii elektrycznej. Na rynku można jednak znaleźć parowary energooszczędne. Charakteryzują się tym, że po doprowadzeniu wody do wrzenia urządzenie zmniejsza pobór energii i zużywa jej tylko tyle, aby utrzymać proces wytwarzania pary.

DODATKOWE FUNKCJE

  • Szybki start – umożliwia dużo szybsze zagotowanie wody i wytworzenie pary, a co za tym idzie szybsze przygotowanie posiłku.Opóźniony start – pozwala odłożyć w czasie moment rozpoczęcia przygotowywania potrawy.
  • Podtrzymywanie ciepła – ta funkcja jest bardzo pomocna, kiedy po przygotowaniu dania musimy jakiś czas odczekać, bo np. w międzyczasie przygotowujemy coś innego. W tej sytuacji jedzenie z parowaru wciąż pozostaje podgrzane.
  • Funkcja delikatnej pary – zastosowanie niższej temperatury (80ºC) pozwala na delikatne gotowanie potraw, które wymagają specjalnego traktowania, np. ryby.
  • Automatyczny wybór programu gotowania – w zależności od rodzaju produktu, program dobiera temperaturę oraz czas gotowania.

DODATKOWE WYPOSAŻENIE

  • Podstawka na jajka
  • Pojemnik na produkty sypkie (np. ryż, kasze)
  • Pojemnik na przyprawy – specjalny pojemnik, do którego możemy włożyć zioła; para, przenikając przez potrawę, nasyca ją świeżym aromatem
  • Pojemniczki do przygotowywania deserów i musów
  • Wyświetlacz LCD – służy kontroli programów gotowania, wskazuje czas pozostały do końca pracy, może również wskazywać poziom wody w urządzeniu
  • Timer – po ustawieniu czasu gotowania możemy zając się czymś innym, a urządzenie samo, w odpowiednim czasie, poinformuje nas o zakończeniu pracy
  • Tacki ociekowe – uniemożliwiają skraplającej się wodzie spływanie do niższych pojemników

Z takim wyposażeniem zdrowe gotowanie wydaje się naprawdę proste i takie też jest w rzeczywistości. Nie musimy posiadać specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować sobie wartościowy posiłek. Wystarczy umieścić kilka składników w pojemniku, włączyć odpowiedni program i pozwolić gorącej parze działać. Zachęcamy do wizyty w naszym sklepie i zapoznania się z ofertą parowarów.

pixelpixel