Parowary - zdrowe jedzenie w Twojej kuchni | 2022-02-20 |
Coraz więcej osób docenia zdrowy tryb życia, który bazuje na właściwym odżywianiu i przyswajaniu maksimum wartościowych składników. Gotowanie w taki sposób, aby wszelkie dobrodziejstwa pozostały w środku, jest bardzo proste. Dzieje się to za sprawą jednego, nieskomplikowanego i niedrogiego urządzenia, jakim jest parowar. Przygotowywanie potraw w parowarze odbywa się bez użycia tłuszczu, dzięki czemu jedzenie jest niskokaloryczne, a poza tym gwarantuje pełnię smaku potraw, ich piękny kolor i intensywny aromat. Można w nim przygotować niemalże wszystko: mięsa, ryby, warzywa, kasze, ryż, a nawet niektóre desery. Takie gotowanie ma jeszcze jedną zaletę – różne składniki można przygotować w tym samym czasie i tym samym urządzeniu.
JAK DZIAŁA PAROWAR?Parowar składa się z kilku pojemników. W specjalnym, dolnym pojemniku podgrzewana jest woda. Generowana para przenika przez produkty, które umieszczone są w pojemnikach powyżej, poddając je obróbce cieplnej przez określony czas. RODZAJE PAROWARÓWParowary elektryczne – jak sama nazwa wskazuje działają na prąd. Możemy ustawić urządzenie w każdym miejscu, w którym jest dostęp do gniazdka elektrycznego. Parowary elektryczne mają szereg przydatnych funkcji, które omówione są poniżej. POJEMNOŚĆ I POJEMNIKIPojemność to jeden z najważniejszych parametrów. Możemy wybrać urządzenie o pojemności od 5 do nawet 10 litrów. Najpopularniejsze urządzenia wyposażone są w 2 lub 3 pojemniki na żywność, którą zamierzamy przygotować i to od nas zależy, który najbardziej nas usatysfakcjonuje. Mniejsze parowary sprawdzą się, gdy gotujemy dla siebie lub dla 2 osób, albo gdy mamy ograniczone miejsce w kuchni. Przy większej rodzinie najlepszym rozwiązaniem jest 3-pojemnikowy sprzęt. Niektórzy producenci oferują modele składane, w takim przypadku problem braku miejsca staje się drugorzędny. Na poszczególnych poziomach (oddzielnych pojemnikach) możemy przygotowywać kolejne porcje lub po prostu podzielić produkty, np. na jednym poziomie mięso, na drugim ziemniaki lub ryż, a na trzecim warzywa. Zwykle pojemniki ułożone są w pionie, jeden nad drugim. Zdarzają się jednak modele, w których pojemniki umieszczone są obok siebie – ten układ sprawia, że aromaty poszczególnych składników nie mieszają się ze sobą. PODSTAWA PAROWARABardzo ważny jest materiał, z którego wykonana jest podstawa ze zbiornikiem na wodę. Zdarzają się jeszcze, szczególnie w starszych modelach, podstawy plastikowe, jednak większość nowszych urządzeń wykonanych jest ze stali nierdzewnej. Warto zwrócić uwagę na to, czy podstawa posiada otwór, przez który można dolewać wody bez przerywania gotowania. Poziom wody widoczny jest na wskaźniku. W podstawie znajdują się również pokrętła, przyciski lub panel elektroniczny do regulowania funkcji parowara. Nieocenioną wygodą jest, jeśli pojemniki nadają się do mycia w zmywarce – warto o tym pamiętać! MOCMoc parowarów oscyluje pomiędzy 250W a 2000W. Od tego, jak dużą moc wybierzemy, uzależnione jest jak szybko przygotujemy posiłek. Większe urządzenia potrzebują większej mocy, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Należy jednak pamiętać, że większa moc wiąże się z większym poborem energii elektrycznej. Na rynku można jednak znaleźć parowary energooszczędne. Charakteryzują się tym, że po doprowadzeniu wody do wrzenia urządzenie zmniejsza pobór energii i zużywa jej tylko tyle, aby utrzymać proces wytwarzania pary. DODATKOWE FUNKCJE
DODATKOWE WYPOSAŻENIE
Z takim wyposażeniem zdrowe gotowanie wydaje się naprawdę proste i takie też jest w rzeczywistości. Nie musimy posiadać specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować sobie wartościowy posiłek. Wystarczy umieścić kilka składników w pojemniku, włączyć odpowiedni program i pozwolić gorącej parze działać. Zachęcamy do wizyty w naszym sklepie i zapoznania się z ofertą parowarów. |