Czym jest wolnowar i do czego go użyjesz w swojej kuchni?
Co to jest wolnowar?
Z pewnością każdy słyszał o szybkowarze, ale nie każdy wie, do czego służy wolnowar. Co to jest za urządzenie i do czego można je wykorzystać na co dzień? W tradycyjnej polskiej kuchni jednymi z najczęściej wymienianych dań są rosół, gulasz mięsny oraz bigos. Jak wiadomo wielu amatorom domowej kuchni, te dania wymagają sporego nakładu pracy, a przede wszystkim czasu. Nie da się bowiem uzyskać świetnego w smaku rosołu czy soczystego i miękkiego mięsa bez wielogodzinnego gotowania poszczególnych składników. Właśnie w takiej sytuacji przyda Ci się wolnowar.
Co to jest tak dokładnie? To niewielkie urządzenie AGD zasilane prądem elektrycznym. Jego główne zadanie stanowi wielogodzinne gotowanie dania, ale bez doprowadzania do wrzenia potrawy. W przypadku rosołu będzie to kluczowy warunek uzyskania klarownego, pysznego wywaru. Jeśli więc jesteś zwolennikiem idei slow food, spraw sobie dobrej jakości wolnowary. Co to jednak znaczy, że sprzęt ten nie doprowadza dania do wrzenia? Otóż wolnowar powoli podgrzewa znajdujące się w naczyniu składniki maksymalnie do 97°C.
Dzięki wielogodzinnemu utrzymywaniu takiej temperatury zyskujesz pewność, że wszystkie zgromadzone wewnątrz produkty będą miękkie, smaczne i aromatyczne. Dodatkową zaletą dań przygotowywanych w wolnowarze jest obecność większej ilości witamin. Dlatego uzyskane z jego pomocą dania są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dużą zaletą tego urządzenia okaże się bezpieczeństwo. Możesz spokojnie zostawić włączony sprzęt na kilka godzin. W tym czasie zajmiesz się innymi obowiązkami, a nawet wyjdziesz spokojnie do pracy czy na zakupy. W ten sposób nastawisz obiad dla całej rodziny z odpowiednim wyprzedzeniem. Każdy z jej członków, wracając do domu, zastanie pyszne i ciepłe danie gotowe do zjedzenia.
Wolnowar – co to i co w nim przygotujesz?
Wolnowar okaże się doskonałym urządzeniem do przygotowania rosołu. Poszczególne przepisy zalecają nawet kilkunastogodzinne gotowanie wywaru. Nastawiając wolnowar, masz pewność, że rosół się nie zagotuje. Ty możesz więc spokojnie odejść od garnka, a nawet wyjść z domu. Kiedy wrócisz, ciepłe danie będzie już na ciebie czekało. Podobnie sprawa wygląda z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju gulaszów mięsnych. Najlepsze są te z mięsem tak delikatnym, że aż rozpływającym się w ustach. Co stanowi klucz do uzyskania takiego efektu?
Oczywiście długie gotowanie. Zwróć uwagę, że gulasze i rosoły to tylko jedne z wielu dań, które przygotujesz za pomocą wolnowaru. Sprzęt przyda się też do przyrządzania różnego typu mięs, sosów oraz zup. Do potraw z wolnowaru warto dodać więcej przypraw. Długie gotowanie powoduje bowiem, że takie dodatki bywają mniej wyczuwalne i szybciej tracą walory zapachowe oraz smakowe. Nie bój się więc mocno doprawiać swoich posiłków. Jak działa wolnowar? W prawidłowym korzystaniu z wolnowaru pomoże Ci znajomość zasady jego działania.
Zatem jak działa wolnowar? Jak już wspomnieliśmy, w obudowie wolnowaru znajduje się grzałka. Po ustawieniu odpowiedniego trybu pracy urządzenia temperatura w naczyniu zacznie równomiernie się podnosić. Pamiętaj, że może minąć nawet kilka godzin, zanim temperatura osiągnie maksymalną wartość.
Jak gotować w wolnowarze?
To bardzo proste! Niemal wszystkie wolnowary wyposaża się w 2 tryby pracy: high i low. Różnią się one od siebie szybkością w osiągnięciu maksymalnej temperatury. Przy niektórych potrawach wymagane będzie, aby szybciej podgrzać składniki niż w przypadku np. rosołu, gdzie najważniejsze okazuje się zapobieganie zagotowaniu się wywaru. Oprócz trybu pracy ustawiasz także czas gotowania. On zazwyczaj bywa ściśle określony w przepisie dania.
Po jego upływie sprzęt automatycznie przechodzi w trym podgrzewania. Dzięki temu danie jest cały czas ciepłe i gotowe do spożycia. Jeśli potrzebujesz, możesz osobno ustawić tryb podgrzewania już wcześniej ugotowanego posiłku. Wielogodzinne gotowanie i podgrzewanie dania w urządzeniu elektrycznym od razu kojarzy się z wysokimi rachunkami za energię elektryczną. Jak się okazuje wszyscy użytkownicy wolnowaru potwierdzają jego energooszczędność. Sprzęt tego typu pobiera niewielką ilość prądu – z pewnością mniejszą od tej pobieranej przez płyty indukcyjne czy kuchenki elektryczne.
Nie musisz się więc obawiać, że gotowanie niedzielnego rosołu będzie Cię na koniec miesiąca sporo kosztowało. Jakie jeszcze zalety ma wolnowar? Czy warto postawić na tego rodzaju sprzęt, jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego? Smak potraw, który dzięki niemu uzyskasz, z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości i zachęci Cię do eksperymentów w kuchni. Gulasz z rozpływającym się w ustach mięsem albo miękkie warzywa tworzące aromatyczny sos to efekt, jakiego możesz oczekiwać po gotowaniu w wolnowarze. Nie musisz już dłużej szukać restauracji serwujących tradycyjne dania, aby posmakować rodzimych potraw. Teraz ugotujesz je we własnym domu.