Czas na gofry trwa przez cały rok!
Z czym najczęściej kojarzą się gofry? Z wakacjami! A któż z nas nie chciałby mieć wakacji przez cały rok i rozkoszować się smakiem gofrów z bitą śmietaną i owocami o każdej porze roku we własnym domu? Któż z nas nie chciałby przygotowywać sobie wytrawnych gofrów z serem, łososiem i sałatą na niespieszne śniadanie w wolny weekend? Jeśli uwielbiacie gofry, ten wpis jest specjalnie dla Was. Doradzamy jak wybrać właściwą gofrownicę, aby móc cieszyć się wypiekami każdego dnia!
Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie? Zapraszamy do lektury.
MOC
Jest to parametr, który powinien interesować nas najbardziej. Im wieksza moc, tym lepiej dla naszych wypieków. Oznacza to szybsze i mocniejsze nagrzewanie się urządzenia, co sprawia, że gofry upieką się chrupiące, a nie blade i gumowe. Najlepsze gofrownice dysponują mocą od 800 W do 2000 W. Zakup gofrownicy o niższej mocy niesie za sobą ryzyko, że nasze gofry będą niedopieczone lub po prostu będą się wypiekały bardzo długo. Trzeba również pamiętać, że gofrownice pozwalające na przygotowanie większej liczby gofrów niż tylko 2 zdecydowanie wymagają większej mocy.
RODZAJE GOFROWNIC
Na sklepowych półkach możemy znaleźć klasyczne gofrownice oraz urządzenia wielofunkcyjne.
Klasyczna gofrownica
Urządzenie służące jedynie do wypiekania tradycyjnych gofrów. Składa się z dwóch płyt, które mocno się rozgrzewają (gotowość do pracy zwykle sygnalizuje lampka kontrolna): na jedną wlewa się ciasto i przykrywa drugą, aby gofry piekły się równomiernie. Płytki w klasycznej gofrownicy są umieszczone na stałe, nie można ich wymieniać. Niektóre gofrownice posiadają regulację temperatury, która pozwala dopasować stopień wypieczenia do własnych upodobań.
Urządzenie wielofunkcyjne
Może być wykorzystywane jako opiekacz do tostów, pieczywa, mięsa oraz wypiekania gofrów, a nawet babeczek i ciastek. To wszystko osiągniemy dzięki wymiennym wkładkom, które dopasowujemy do produktu. Takie urządzenie jest bardziej ekonomiczne i zajmuje mniej miejsca w kuchni niż oddzielne sprzęty. Jest też łatwiejsze w utrzymaniu czystości – wkładki można wyjąć i wygodnie umyć.
PŁYTKI GOFROWNICY
Materiał, z którego wykonane są płytki jest bardzo ważny. Bez względu na to, czy jest to teflon, żeliwo, czy powłoka ceramiczna, przede wszystkim muszą charakteryzować się nieprzywieralnością. Daje to gwarancję udanego pieczenia gofrów i bezproblemowego wyjęcia ich z gofrownicy, a także wygodnego czyszczenia płytek. Warto dodać, że gofrownica z powłoką teflonową może wypiekać bez użycia tłuszczu, co jest na pewno zdrowszą opcją. Powłoka tego typu jest jednak bardziej narażona na zarysowania, dlatego trzeba uważać na to, czym będziemy wyjmować gofry (polecane łopatki drewniane lub silikonowe), a także na sposób mycia płytek.
Płytki mogą różnić się kształtami: najpopularniejsze są prostokąty, ale możemy spotkać też kwadraty, serduszka, kwiatki, kształty postaci z bajek itp. – w zależności od tego, na jakie się zdecydujemy, takie gofry uzyskamy.
Liczba płytek jest równie ważna. Od niej zależy, czy będziemy w stanie upiec na raz więcej gofrów np. dla kilkuosobowej rodziny, czy tylko 2 dla siebie. Najczęściej spotykamy gofrownice, które mają 2 płytki, ewentualnie 4. Dostępne są jednak urządzenia nawet na 8 lub 10 gofrów. W takim przypadku jednak gofry są trochę mniejsze od standardowych.
OBUDOWA GOFROWNICY
Jeśli chodzi o materiał wykonania urządzenia, to możemy wybierać między tworzywem sztucznym (czyli najczęściej aluminium) a metalem/stopem metali (stal, żeliwo). Obie opcje mają swoje plusy, ale i oczywiście minusy. Tworzywo sztuczne będzie lżejsze, wygodniejsze w użytkowaniu, niestety też mniej trwałe – może się topić przy bardzo wysokich temperaturach. Stal i żeliwo zwiększają wagę gofrownicy, ale też takie urządzenie będzie zdecydowanie trwalsze. Najważniejsze jest to, aby cała obudowa posiadała termoizolację, czyli żeby się nie nagrzewała i była bezpieczna w użytkowaniu. Trzeba zwracać na to baczną uwagę, ponieważ niektóre urządzenia mają jedynie termoodporny uchwyt.
Warto zwrócić uwagę na inne elementy obudowy, chociażby na to, aby gofrownica posiadała antypoślizgowe nóżki, które przy użytkowaniu rozgrzanego sprzętu są również formą zabezpieczenia. Udogodnieniem jest też opcja umożliwiająca ustawienie urządzenia pionowo, co pozwala zaoszczędzić więcej miejsca w kuchni. Istotnym elementem jest również kabel, który musi być odpowiednio długi i wytrzymały, aby nie stopił się przy kontakcie z gorącą gofrownicą. Jeśli można go schować w obudowie to tym lepiej i wygodniej dla nas.
OBSŁUGA GOFROWNICY
Lampki kontrolne
Standardowe gofrownice posiadają zwykle 2 lampki. Pierwsza, świecąca na czerwono, świadczy o tym, że urządzenie się nagrzewa i nie jest jeszcze gotowe do wypiekania ciasta. Gdy zgaśnie, włącza się lampka zielona sygnalizująca gotowość do pracy. Przestrzeganie tej sygnalizacji gwarantuje optymalne wypieczenie gofrów.
Regulacja temperatury
Niektóre modele mają możliwość regulacji temperatury poprzez pokrętło, którym temperaturę można zmieniać stopniowo (według skali) lub płynnie. Urządzenia bardziej zaawansowane oferują możliwość nie tylko ustawienia stopnia wypieczenia, ale też chrupkości naszego gofra.
Jak widać samodzielne przygotowanie gofrów jest banalnie proste, o ile ma się dobry przepis i dobry sprzęt, chociaż tak naprawdę nawet najlepszy przepis nie da nam chrupiących gofrów, jeśli nie wybierzemy odpowiedniego urządzenia. Najważniejsze aspekty, które powinniśmy brać pod uwagę, to przede wszystkim moc gofrownicy oraz nieprzywieralność jej płytek.