Zgrzewarki próżniowe - zachowaj świeżość jedzenia
2018-07-22
W ostatnich latach gotowanie stało się prawdziwym hobby wielu ludzi. Popularność programów kulinarnych i możliwość podpatrywania pracy najlepszych kucharzy na świecie sprawiły, że coraz częściej czerpiemy z profesjonalnych metod przygotowywania, przetwarzania i przechowywania żywności w warunkach domowych.
Odpowiednie przechowywanie jedzenia jest wielkim ułatwieniem i ukłonem w stronę racjonalnego gospodarowania produktami. Pomaga w tym pakowanie próżniowe. Polega ono na zamknięciu produktów żywnościowych lub całego przygotowanego posiłku w specjalnym pojemniku lub worku i odessaniu z niego – za pomocą zgrzewarki/pakowarki próżniowej – powietrza, a następnie szczelnym zamknięciu worka lub pojemnika. Tak spakowana żywność jest pozbawiona tlenu i wilgoci, czyli czynników, które odpowiadają za utratę walorów smakowych, a przede wszystkim za szybsze psucie się jedzenia.
Zalety pakowania próżniowego
W znacznym stopniu przedłuża świeżość – jedzenie zachowuje bogaty smak i wszystkie wartości odżywcze, nie wysycha, nie przechodzi zapachami innych produktów, ale i samo nie oddaje intensywnego zapachu, uniemożliwiony jest rozwój bakterii i pleśni.Pakować można w zasadzie wszystko: mięso, wędliny, warzywa, owoce, produkty suche, zupy, sosy, sery, ciasta, kawy, herbaty itd.
Dzięki tej metodzie zapobiegamy marnowaniu i wyrzucaniu żywności. Niezjedzone produkty możemy przechowywać przez wiele dni. Można je również mrozić dłużej niż produkty włożone do zwykłych opakowań.
Zapakowane próżniowo jedzenie stanie się też nieodłączne w podróży czy pieszej wycieczce - tak przygotowane wytrzyma w plecaku długie godziny, a nawet dni, dzięki czemu przestajemy być zależni jedynie od konserw i turystycznych pasztetów.
Wybór pakowarki próżniowej
Pakowanie próżniowe jest bardzo proste, wystarczy dobra pakowarka i odpowiednie worki lub pojemniki próżniowe, a sam proces pakowania zajmuje dosłownie kilka sekund.Wyróżniamy dwa typu pakowarek: listwowe i komorowe.
Pakowarki listwowe są niewielkie, idealne do użytku domowego. Po włożeniu produktu do worka jego otwarty brzeg umieszczamy w pakowarce, która odsysa powietrze ze środka i trwale zgrzewa brzegi, zamykając opakowanie. Dzięki swojej niskiej cenie znajdą zastosowanie w większości gospodarstw domowych nastawionych na nowoczesność.
Pakowarki komorowe są większe, ponieważ umieszcza się w nich cały produkt wraz z opakowaniem. W tego typu urządzeniach możemy zapakować więcej produktów w tym samym czasie.Są wykorzystywane najczęściej w przemyśle, gastronomii czy kołach łowieckich.
Co należy wziąć pod uwagę, wybierając odpowiednią pakowarkę?
Długość listwy w pakowarce listwowej – im dłuższa, tym większe produkty możemy zapakować. Jeśli jednak wystarczy nam pakowanie bieżących, niewielkich produktów idealnie sprawdzi się zgrzewarka o krótszej listwie, zajmująca mniej miejsca w kuchni. Długości listwy oscylują pomiędzy 30 a nawet 120 cm.Grubość worków do pakowania – każda zgrzewarka przystosowana jest do konkretnej grubości folii. Warto sprawdzić czy wybrany przez nas sprzęt ma jakieś ograniczenia w tym względzie, aby nie doświadczyć przykrej niespodzianki, kiedy będziemy chcieli spakować coś w do grubszego, mocniejszego worka, a dana zgrzewarka temu nie podoła.
Moc – większa moc wpływa na szybkość pracy urządzenia.
Podciśnienie – najlepsze jest jak najwyższe, ponieważ gwarantuje ono dłuższe i lepsze przechowywanie.
Wyświetlacz ciśnienia – pozwala ocenić i kontrolować poziom ciśnienia, co jest bardzo przydatne przy delikatnych produktach, których nie chcemy zgnieść.
Pompa – im wydajniejsza tym sprawniej przebiegnie proces pakowania, szczególnie dużych opakowań.
Ilość zgrzewów – po odessaniu powietrza z worka pakowarka zgrzewa jego brzegi. Niektóre urządzenia mogą wykonać to nawet potrójnie, aby była pewność, że produkty (szczególnie te wilgotne) zapakowane są szczelnie i absolutnie nic nie wydostanie się na zewnątrz, ani nie wniknie do środka.
Dodatkowe wyposażenie – pakowarka nie ogranicza swoich zastosowań jedynie do worków; dzięki dodatkowym akcesoriom można odsysać powietrze z pojemników próżniowych i innych naczyń, a także wekować słoiki.
Koniecznie należy też zwrócić uwagę na jakość wykonania sprzętu, który często zgrzewa więcej niż 1 opakowanie. Pakowarka musi być zatem odporna i nie przegrzewać się w wyniku wzmożonej pracy.
Gotowanie próżniowe
Zdrowe i zarazem ekonomiczne przechowywanie jedzenia nie jest jedyną korzyścią jaka wypływa z próżniowego pakowania żywności. W głównej mierze jest ono podstawą konkretnej metody przygotowywania jedzenia, która w ostatnim czasie święci triumfy, czyli sous-vide - gotowania w próżni. Polega na gotowaniu zapakowanych próżniowo potraw w niskich temperaturach (nawet poniżej 60C) w celu zachowania ich całego smaku, delikatnej struktury, żywego koloru, a przede wszystkim wszelkich wartości odżywczych, które stracilibyśmy w trakcie standardowego gotowania, pieczenia czy smażenia.Gotowanie sous-vide jest zdrowsze niż gotowanie na parze! Worki z jedzeniem wkłada się do specjalnego pojemnika-urządzenia, które przeprowadza proces obróbki w konkretnie ustawionej temperaturze, a trzeba wiedzieć, że każdy rodzaj produktów, a nawet każdy rodzaj mięsa, wymaga innego zakresu temperatury, w której smakuje najlepiej, nie jest wysuszone i zachowuje w sobie wszystkie swoje aromatyczne soki. Niewątpliwym plusem tej metody jest dodatkowo fakt, iż nie generuje ona żadnych zapachów – wszystko jest szczelnie zamknięte, dzięki czemu nie musimy znosić w mieszkaniu nie zawsze przyjemnych, intensywnych zapachów jako efektu przygotowywania obiadu. Tak ugotowane posiłki można po ugotowaniu pozostawić zamknięte w workach i przechowywać w lodówce przez długi czas, bez przykrych konsekwencji, o czym można się przekonać na podstawie poniższej tabeli.
Próżniowe pakowanie żywności oraz gotowanie próżniowe mają szereg zalet oraz chyba tylko jedną wadę – trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości sprzęt by móc w pełni wykorzystać potencjał tej technologii. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, mamy nadzieję, że powyższe wskazówki rozjaśniły arkana tego bardziej profesjonalnego i niewątpliwie korzystnego sposobu przechowywania i przygotowywania posiłków oraz ułatwią wybór odpowiedniego urządzenia.